Fyllda portabellosvampar i tomatsås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Fyllda portabellosvampar i tomatsås
Fyllda portabellosvampar är ett gott och smakrikt alternativ till kött, eller om du vill ha mer grönsaker i kosten. Portabellosvamparna innehåller få kolhydrater men är i gengäld rika på protein, vilket gör dem särskilt lämpliga för en hälsosam livsstil. Rätten är lätt att göra och den kan lagas på under en timme, vilket gör den perfekt till kvällsmat en vardag. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Fyllda portabellosvampar:
  • 8 medelstora portabellosvampar
  • 500 g champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia
  • 2 msk balsamvinäger
  • olja att steka i
  • salt och peppar
  • 2 dl kokt ris, t.ex. svart
  • 1 dl hasselnötter, rostade och grovhackade
  • 1 dl kikärtsmjöl
Tomatsås:
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 stjälk blekselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk balsamvinäger
  • olja att steka i
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad salvia
  • 1 flaska passerade tomater
  • salt och peppar
Till servering:
  • Kokt pärldinkel eller ris
  • En grönsallad
  • Gör så här

  • 1
    Rensa portabellosvamparna
  • 2
    Ta bort foten och gröp ur dem med en sked
  • 3
    Hacka champinjoner, lök och vitlök till fyllningen i en matberedare
  • 4
    Värm buffégrytan till medelhög/hög värme
  • 5
    Tillsätt lite olja och stek de hackade grönsakerna
  • 6
    Tillsätt örter och balsamvinäger
  • 7
    Stek tills all vätska har förångats
  • 8
    Smaka av med salt och peppar
  • 9
    Blanda med ris, hasselnötter och kikärtsmjöl
  • 10
    Fördela blandningen i portabellosvamparna
  • 11
    Finhacka lök, vitlök och blekselleri till såsen i en matberedare
  • 12
    Häll lite ny olja i den varma buffégrytan
  • 13
    Stek de hackade grönsakerna i ett par minuter
  • 14
    Tillsätt tomatpuré och örter
  • 15
    Stek under omrörning i ett par minuter
  • 16
    Tillsätt balsamvinäger och passerade tomater
  • 17
    Koka upp såsen och låt den småkoka i ett par minuter
  • 18
    Ställ de fyllda portabellosvamparna i såsen
  • 19
    Låt dem småkoka under lock på medelhög värme i 25–30 minuter
  • 20
    Servera med kokt pärldinkel eller ris och eventuellt en grönsallad