Fransk äppelpaj med karamelliserade äpplen

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Fransk äppelpaj med karamelliserade äpplen
Det traditionella receptet på Tarte Tatin består av karamelliserade äppelskivor bakade i ugn med pajdeg ovanpå. Den optimala formen är gjord att pajen får en spröd och gyllene yta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 5 stora dessertäpplen som Belle de Boskoop eller Golden Delicious
  • 2 msk. citronsaft
  • 75 g socker
  • 75 g smör
  • 225 g smördeg
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200° C.
  • 2
    Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Häll lite citronsaft över dem för att undvika att de blir bruna.
  • 3
    Blanda smör och socker i Tarte Tatin-formen och smält vid låg till medelhög värme på spisen medan du rör om i formen. Fortsätt att röra tills blandningen börjar karamelliseras och får en lätt gyllenbrun färg. Stäng av värmen och låt blandningen svalna lite. Blandningen kommer att fortsätta mörkna tack vare värmen i formen.
  • 4
    Placera ut äpplena i formen tills botten är utfylld. Kavla ut smördegen till en cirkel som är något större än toppen av formen. Lägg degen över frukten och tryck den lätt ner över äpplena och runt kanterna, så att äpplena fortfarande sitter fast i degen när pajen vänds. Allt behöver inte se perfekt ut eftersom det bara bidrar till det något rustika utseende och den charm en Tarte Tatin ska ha.
  • 5
    Gör 5 små hål i toppen av smördegen och placera formen i den förvärmda ugnen och grädda pajen på översta gallret i 15-20 min. tills degen har hävt sig och blivit gyllenbrun.
  • 6
    Låt pajen vila i 5 min. innan du med en kniv skär kanterna fria. Vänd ut pajen på en platt tallrik och servera med vispad grädde eller creme fraiche.