Fattiga riddare med kryddig topping av äpple, russin och valnötter

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Fattiga riddare med kryddig topping av äpple, russin och valnötter
Dessa säsongskryddade fattiga riddare (French toast) med äppeltopping är perfekta till en mysig brunch med vänner och familj. Gör äppeltoppingen i förväg och håll de fattiga riddarna varma i ugnen på låg värme – då är det inga problem att laga mat till många gäster. Det här receptet är en klassiker och ett bra sätt att använda sina brödrester på.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 stort ätäpple, tärnat
  • 50 g russin, gärna sultanrussin
  • 1 tsk brunt farinsocker
  • 1 tsk Mixed Spice (engelsk kryddblandning)
  • 2 stora ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 4 tjocka skivor torrt bröd
  • 40 g valnötter, rostade och grovhackade
  • Smör och neutral olja att steka i
  • Florsocker till servering
Mixed spice kryddblandning:
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald muskotnöt
  • 2 tsk mald muskotblomma
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald ingefära
Blanda alla kryddorna och förvara dem i en tättslutande behållare på en mörk plats.
  • Gör så här

  • 1
    Börja med kryddblandningen.
  • 2
    Gör sedan äppeltoppingen. Blanda äppelbitar, russin, brunt farinsocker och Mixed Spice med en matsked vatten i en liten gryta. Lägg på lock och koka på svag värme i 5 minuter tills äppelbitarna har blivit mjuka och karamelliserade. Om blandningen blir för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
  • 3
    Ta av grytan från värmen och täck över den tills serveringen.
  • 4
    Vispa försiktigt ihop mjölk, grädde och vanilj i en låg form som är tillräckligt stor att rymma brödskivorna.
  • 5
    Lägg i brödskivorna och låt dem mjukna i 2 minuter. Vänd och låt dem ligga i ytterligare 2 minuter.
  • 6
    Värm upp gjutjärnsstekpannan på låg-medelhög värme utan olja i ett par minuter så att den blir varm. Lägg smör och olja i pannan när den är varm och sprid ut matfettet så att hela ytan täcks.
  • 7
    Lägg en brödskiva med äggblandning i pannan och stek i 3 minuter tills den är gyllenbrun. När brödet är klart att vändas släpper det lätt från pannan. Vänd och stek i ytterligare 3 minuter.
  • 8
    Lägg brödet på ett galler eller i en ugnsform med bakplåtspapper och håll det varmt medan du steker resten av brödskivorna. Tillsätt mer smör och olja efter behov.
  • 9
    Vid serveringen, lägg en sked kryddig äppelblandning på varje skiva.
  • 10
    Hacka de rostade valnötterna grovt och strö över dem. Strö till sist över lite florsocker.
  • 11
    Kockens anmärkning: Vill du helst undvika raffinerat socker? Ersätt brunt farinsocker med antingen lite lönnsirap eller honung. Använd både smör och olja till stekningen då oljan förhindrar att smöret blir bränt.