Falafel med rökt lax och tahinikräm

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Falafel med rökt lax och tahinikräm
Recept på hemgjord falafel med rökt lax och tahinikräm. Vi rekommenderar att du gör falafellerna i en munkpanna.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 400 g torkade kikärter
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk hel koriander
  • 1 ekologisk citron
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjöl
  • Olja att steka i
  • 200 g rökt lax
Tahinikräm:
  • 1 dl tahini
  • 1 msk soja
  • 1 pressad lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl yoghurt
  • 2-3 msk hackad, färsk mynta
  • 1 knivsudd salt
  • ½ dl vatten
  • Gör så här

  • 1
    Skölj kikärterna noga. Lägg dem i blöt i rikligt med kallt vatten i 8-10 timmar.
  • 2
    Skölj ärterna igen och mixa dem råa. Skölj persiljan och grovhacka den. Skala lök och vitlök och skär i mindre bitar. Lägg persilja, lök och vitlök i mixern. Tillsätt tahini, spiskummin, koriander, pressad citron och rivet citronskal, bakpulver och mjöl. Mixa tillsammans med ärterna till en jämn, grov smet.
  • 3
    Forma ca 25 små bollar av smeten med händerna. Hetta upp oljan i en munkpanna. Stek bollarna tills de är gyllenbruna och spröda, vänd dem då och då. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper.
  • 4
    Gör tahinikrämen: Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät kräm. Tillsätt mer vatten eller pressad lime om den är för tjock. Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.
  • 5
    Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.