Recept på hemgjord falafel med rökt lax och tahinikräm. Vi rekommenderar att du gör falafellerna i en munkpanna.
                          
                      
                      HUVUDINGREDIENSER
                                     
                                         - Grönsaker
 
        Ingredienser
    
    
        Gör så här
    
Ingredienser
- 400 g torkade kikärter
 - 1 knippe bladpersilja
 - 1 lök
 - 2 vitlöksklyftor
 - 1 msk tahini
 - 1 msk mald spiskummin
 - 1 msk hel koriander
 - 1 ekologisk citron
 - 1 tsk bakpulver
 - 2 msk mjöl
 - Olja att steka i
 - 200 g rökt lax
 
Tahinikräm:
                            - 1 dl tahini
 - 1 msk soja
 - 1 pressad lime
 - 1 vitlöksklyfta
 - 1 dl yoghurt
 - 2-3 msk hackad, färsk mynta
 - 1 knivsudd salt
 - ½ dl vatten
 
- 
                            
Gör så här
 - 
                                1Skölj kikärterna noga. Lägg dem i blöt i rikligt med kallt vatten i 8-10 timmar.
 - 
                                2Skölj ärterna igen och mixa dem råa. Skölj persiljan och grovhacka den. Skala lök och vitlök och skär i mindre bitar. Lägg persilja, lök och vitlök i mixern. Tillsätt tahini, spiskummin, koriander, pressad citron och rivet citronskal, bakpulver och mjöl. Mixa tillsammans med ärterna till en jämn, grov smet.
 - 
                                3Forma ca 25 små bollar av smeten med händerna. Hetta upp oljan i en munkpanna. Stek bollarna tills de är gyllenbruna och spröda, vänd dem då och då. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper.
 - 
                                4Gör tahinikrämen: Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät kräm. Tillsätt mer vatten eller pressad lime om den är för tjock. Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.
 - 
                                5Servera falafel med skivad, rökt lax och tahinikräm.