Påsk-cannelé med choklad, kola och jordnötter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter. Under 30 minuter.
TILLAGNING
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
ANTAL PERSONER
+10 +10
Påsk-cannelé med choklad, kola och jordnötter
Den här påsk-cannelén med choklad som inspirerats av en barndomsfavorit är en lekfull variant av påskägget för vuxna. Den här påsk-cannelén med chokladmousse serveras helst med en riklig mängd kolasås och en nypa rostade jordnötter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL CHOKLADSKALEN
  • 200 g mörk choklad (70 %)
TILL CHOKLADMOUSSEN
  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 4 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 20 g socker
  • 1,2 dl standardmjölk
TILL KOLAN
  • 100 g socker
  • 0,8 dl vispgrädde med 30 % fett
  • 1 nypa fleur de sel
  • 30 g rostade jordnötter
TILL TOPPINGEN
  • Kola och rostade jordnötter
  • Gör så här

  • 1
    Smörj fördjupningarna i cannelé-formen med smör.
  • 2
    Till moussen:
  • 3
    Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa äggvitorna och sockret och blanda med den smälta chokladen för att skapa en mousse. Använd en sprits och spritsa i moussen i Le Creusets cannelé-form. En glasspinne kan placeras inuti varje fördjupning för att göra det lättare att lossa. Låt dem sätta sig i frysen över natten.
  • 4
    Ta ut formen ur frysen och låt dem komma upp i rumstemperatur. Ta ur canneléerna ur formen. Smält den mörka chokladen i en vattenbadskastrull. Doppa canneléerna i chokladen och ställ tillbaka dem i formen. Ställ in den i kylen 1 timme.
  • 5
    Till kolan:
  • 6
    Koka sockret i en liten kastrull tills det torkat och värm grädde i en annan kastrull. När sockret är bärnstensfärgat, ta av kastrullen från värmen, tillsätt grädden och blanda. Tillsätt en nypa fleur de sel och låt blandningen svalna.
  • 7
    Montering:
  • 8
    Ta ut formen ur kylen. Tillsätt 15 g flytande kola i mitten av cannelén och toppa med kola och rostade nötter.