Dinkel-otto med svamp, rotfrukter och äpple

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Dinkel-otto med svamp, rotfrukter och äpple
Dinkelotton är gjord på fullkornsrik pärldinkel, men är lika krämig och god som den klassiska risotton. Den här varianten innehåller höstens frukter och grönsaker.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris & gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 kvistar blekselleri
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g blötlagd torkad karl johansvamp
  • 3 msk olivolja
  • 250 g dinkel- eller vetekorn
  • 3 dl veteöl
  • 4-6 dl kycklingfond
  • 150 g tärnat smör
  • 100 g riven parmesan
  • 1 tärnat grönt äpple
  • Selleriblad
  • Salt och svartpeppar
 
  • Gör så här

  • 1
    Finhacka alla grönsakerna samt svampen och fräs i olja i en kastrull utan att det får färg.
  • 2
    Häll i dinkelkornen och stek under omrörning i 3-4 minuter på svag värme tills kornen absorberat oljan.
  • 3
    Häll på ölet och koka in vätskan tills alkoholdoften har försvunnit.
  • 4
    Koka upp kycklingbuljongen och häll över kornen lite i taget på svag värme och under konstant omrörning. Upprepa processen i ca 20 minuter tills kornen är mjuka. När kornen är färdiga, men fortfarande har tuggmotstånd, läggs smör och hälften av parmesanen i. Smaka av med salt och peppar. Dinkel-otton ska vara mjuk och krämig.
  • 5
    Servera i varma tallrikar med selleriblad, äppeltärningar och riven parmesan, och veteöl till.