Den nya julkakan

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Den nya julkakan
En festlig favorit med konjak, citrus, blandad frukt och kryddor. Serveras med guldpudrade bär skapar en riktigt högtidlig stund.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1/2 kopp konjak
  • 500 g blandade frukter såsom torkade tranbär, sultanrussin eller russin
  • 1 matsked kanel
  • 2 matskedar malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 20 g torkad kokos
  • Juice och zest från en apelsin
  • 250 g rumstempererat smör
  • 250 g finkornigt strösocker
  • 6 ägg från frigående hönor
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Juice och zest från en apelsin
TILL SERVERING
  • Vaniljkräm
  • Florsocker
  • Guldpudrade färska bär
  • Gör så här

  • 1
    Värm konjaken. Tillsätt den blandade frukten, kanel, ingefära, kardemumma, torkad kokos och apelsinjuice. Låt stå i två timmar.
  • 2
    Efter två timmar, förvärm ugnen till 160 °C för varmluftsugn eller 180 °C för vanlig ugn. Blanda smör och socker tills det är lätt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa under tiden mellan varje ägg.
  • 3
    Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och vispa ihop ingredienserna. Tillsätt konjaken och vänd ner den så att den blandas ordentligt. Sleva upp i en smord Bundt-kakform eller en 22 cm rund Signature-gryta från Le Creuset, smord och täckt med bakplåtspapper.
  • 4
    Baka i förvärmd ugn i 1 timme och 20 minuter. Låt den kallna helt i formen eller grytan innan du tar upp och delar den. Servera pudrad med florsocker med vaniljsås och bär festligt pudrade med ätligt guldpulver.