Croissanter

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Croissanter
Croissanter är några av de mest dekadenta bakverken i världen, och alla fängslas av den smöriga degen med sina otaliga papperstunna lager. Det är alla dessa lager som är hemligheten med den perfekta croissanten, som produceras genom att man rullar och viker degen samt smörar den upprepade gånger. När croissanter gräddas i ugnen bildar vattnet och smöret ånga, vilket får degen att växa och avslöja de eftertraktade lagren. Istället för att forma degen till klassiska halvmånar, kan du också välja att skära dem i rektanglar och fylla dem med choklad. Då har du bakat Pain au Chocolat, som är en annan fransk delikatess. Tekniken: Det är viktigt att vara uppmärksam på degens och smörets temperatur när du arbetar med dem. Smöret ska vara tillräckligt kallt för att inte smälta in i degen, men tillräckligt varmt för att vara smidigt. Den perfekta temperaturen på smöret är cirka 15 °C, vilket är halvvägs mellan kylskåps- och rumstemperatur. Den bästa miljön för att tillverka smördeg är svalt och torrt. Det är också viktigt att komma ihåg att följa anvisningarna för hur många gånger degen ska vikas, vändas och rullas. Om du gör det för få gånger blir degen inte luftig, och om du gör det för många gånger riskerar du att smöret smälter in i degen. Även om smördeg är komplicerat att göra, är det inte alls omöjligt för en hemmakock att behärska den konsten! Läs receptet noggrant innan du börjar, så att du känner till de många stegen och kan lyckas med din smördeg. Du behöver använda en matberedare till det här receptet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 475 g vetemjöl + extra till utbakning
  • 50 g socker
  • 7 g torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 4 dl mjölk + extra till pensling
  • 45 g smör, rumstempererat
  • 225 g smör, kallt
  • 1 äggula
För Pain au Chocolat:
  • 170 g mörk choklad, skuren i 12 bitar
  • Gör så här

  • 1
    Blanda mjöl, socker, torrjäst och salt i mixerskålen med den medföljande degkroken. Tillsätt mjölk och rumstempererat smör och rör om i cirka 5 minuter tills degen är fast och fuktig. Lägg degen i en mjölad skål och strö över lite mjöl ovanpå degen. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar
  • 2
    Vik degen över sig själv ett par gånger. Lägg tillbaka degen i skålen och ställ in i kylskåpet över natten
  • 3
    Ta ut det kalla smöret ur förpackningen och lägg det i en fryspåse eller en zip-stängd påse på minst 4 liter. Lägg påsen med smör på bordet och använd en kavel för att slå smöret platt. Det ska mäta 15x20 cm, vara format som en rektangel och cirka 6 millimeter i tjocklek. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet
  • 4
    Lägg degen på ett mjölat bord och kavla ut den som en rektangel på 20x30 cm. Placera degen så att kortsidan vetter mot dig. Placera det kalla smöret på den ena änden av degen, så att det täcker hälften. Vik degen över smöret och kläm ihop ändarna så att smöret är inneslutet. Vänd degen 90 grader så att kortsidan vetter mot dig igen och kavla ut degen igen så att den mäter 20x30 cm. Vik först den översta tredjedelen mot mitten och sedan den nedre tredjedelen över (som att vika ett affärsbrev). Rulla ut igen till en 20x30 cm rektangel. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet i 30 minuter
  • 5
    Upprepa brevvikningen och rulla ut till en rektangel två gånger till. Packa in rektangeln i plastfolie och placera i kylskåpet i 1 timme
  • 6
    Kavla ut igen till en rektangel på 25x60 cm. Använd en vass kniv eller pizzakniv för att skära degen i 6 rektanglar på vardera 10x25 cm. Nästa steg avgör om man ska baka croissanter eller Pain au Chocolat
  • 7
    Croissanter: Skär varje rektangel diagonalt, så att det bildas två trianglar. Det ger 12 trianglar totalt. Ta en triangel och placera den framför dig så att den breda änden vetter mot dig. Rulla den breda änden framåt för att bilda en klassisk croissantform. Lägg den på en bakplåt med bakpapper så att degen är vänd nedåt. Gör likadant med de resterande trianglarna
  • 8
    Pain au Chocolat: Skär varje rektangel på mitten för att få 2 rektanglar på 10x12,5 centimeter. Placera en bit choklad på den korta änden av degen och rulla degen så att chokladen kapslas in. Lägg den på en bakplåt med bakpapper så att degen är vänd nedåt. Gör likadant med de resterande rektanglarna
  • 9
    Vispa ihop äggula och 1 msk mjölk i en liten skål. Pensla croissanter / Pain au Chocolat med äggblandningen. Placera bakplåten på en varm plats och låt dem jäsa i minst 1 timme. De ska jäsa till dubbel storlek. Täck äggblandningen med plastfolie och placera i kylskåpet
  • 10
    Värm ugnen till 190 °C
  • 11
    Pensla återigen dina croissanter/Pain au Chocolat med äggblandningen. Grädda dem i 15-18 minuter tills de är gyllene