Chokladkaka med kaffe och nötter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Chokladkaka med kaffe och nötter
Här får du receptet på en utsökt chokladkaka med en underbar smak av kaffe och hasselnötter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 200 g socker
  • 3½ dl ljummet espressokaffe
  • 225 g vetemjöl
  • 25 g kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 100 g hackade hasselnötter
Glasyr:
  • 100 g florsocker
  • 2-3 msk kokande vatten
  • 1 msk hackade kaffebönor
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 180° C. Skär smöret i tärningar. Hacka chokladen. Lägg smör, choklad och socker i en gryta och häll över det ljumna kaffet. Värm upp på svag värme tills chokladen har smält. Ta av grytan från värmen.
  • 2
    Sikta ned mjöl, kakao och bakpulver i en stor skål. Tillsätt chokladblandningen och vispa ihop smeten. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Blanda i de hackade hasselnötterna och häll smeten i en kvadratisk långpanna (23 cm).
  • 3
    Grädda kakan i 30-35 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Det får gärna fastna lite choklad på stickan men inte smet, då ska kakan gräddas lite till. Låt kakan svalna i formen på galler.
  • 4
    Blanda under tiden ihop florsocker och kokande vatten till glasyren. Stjälp upp kakan ur formen när den är kall, dekorera den med glasyr och hackade kaffebönor och skär den i rutor.