Chirashi sushi

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Chirashi sushi
Chirashi är en färgstark, japansk maträtt bestående av sushi ris, fisk och olika grönsaker.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1-2 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 vårlök, skuren i tunna ringar
  • 1 msk sojasås
  • 4 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk chiliflakes (ev. mer efter smak)
  • 150 g lax, skuren i skivor
  • 160 g sushiris, rått
  • 2 tsk socker
  • Salt
  • 100 ml rödbetsjuice
  • 1-2 msk rödvinsvinäger
  • ½ knippe rädisor, kvartade
  • 1-2 tsk torkade wakame- eller aramealger
  • 1 liten snacksgurka
  • 1 morot, skuren i fina strimlor
  • 2 ägg
  • 1 tsk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • ½ avokado
  • 1 tsk sesamfrön
  • Gör så här

  • 1
    Blanda ingefära, vitlök och vårlök med sojasås, 1 matsked risvinäger, sesamolja, honung och chiliflakes till en marinad. Droppa marinaden över laxen och låt dra i kylskåpet i 20-30 minuter.
  • 2
    Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen och låt dra. Blanda ihop resten av risvinägern med sockret och ½ tsk salt. Droppa vinägerblandningen över det färdiga riset, lägg över i en skål och låt svalna. Rör om då och då.
  • 3
    Blanda rödbetsjuicen med rödvinsvinäger. Lägg i rädisorna och salta.
  • 4
    Blötlägg algerna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dra.
  • 5
    Rosta sesamfröna i en torr panna och ställ åt sidan.
  • 6
    Skär avokadohalvorna i stänger.
  • 7
    Skala gurkan och skär den i tjocka skivor på tvären.
  • 8
    Vispa ihop äggen med sojasåsen i en liten skål och rör ned de hackade algerna. Hetta upp sesamoljan i en liten stekpanna. Lägg i äggblandningen och stek under lock på svag till medelvärme i 3-4 minuter tills ägget har stelnat helt. Ta ut omeletten, rulla ihop den och skär den i strimlor.
  • 9
    Låt alla ingredienserna svalna i rumstemperatur.
  • 10
    Lägg upp riset i två skålar vid servering. Lägg sedan lax-, avokado- och omelettstrimlorna och de skurna grönsakerna på riset. Strö till sist över sesamfrön och servera.
  • 11
    Tips: Ju längre fisken marineras desto mer intensiv smak.