Carpaccio av betor med burrata och stekt ruccola

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Carpaccio av betor med burrata och stekt ruccola
Denna betcarpaccio är en twist på den klassiska aptitretaren, som vanligtvis görs på kött och serveras med krämig burrata och pistagenötter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

FÖR CARPACCIO
  • 3-4 små betor
  • 1 äggvita eller 1 påse veganskt äggviteersättningspulver (finns i de flesta hälsokostbutiker)
  • 1 kg grovt havssalt (helst Fleur de Sel de Guérande)
  • 2-3 kvistar timjan
FÖR VINÄGRETTEN
  • 1 tsk senap (medium styrka)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 matsked olivolja
  • 1 tesked agavesirap
KARAMELLISERADE PISTAGENÖTTER
  • 1 matsked saltfria pistaschmandlar, skalade
  • 1 tesked socker
STEKT RUCCOLA
  • 1 knippe ruccola
  • 1–2 msk olja
  • 1 burrata (avrunnen vikt ca 120 g), alternativt vegansk mozzarellaost
  • Krasse att servera (valfritt)
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180°C.
  • 2
    Tvätta betorna, rengör och klappa dem torra. Vispa äggvitorna tills de är stela, eller tillred en äggviteersättning enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan med havssalt. Häll en tredjedel av saltblandningen i Le Creuset 26 cm Heritage rektangulär ugnsform, placera bet- och timjankvistarna ovanpå och täck med den återstående saltdegen. Tillaga grönsakerna i den förvärmda ugnen i en timme.
  • 3
    Ta ut grönsakerna ur ugnen, låt dem svalna en kort stund och lossa sedan försiktigt eller knacka av saltbeläggningen med en ostronkniv eller skruvmejsel. Låt betorna svalna, skala av dem (bäst när du använder engångshandskar) och skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser till vinägretten.
  • 4
    Grovhacka pistaschmandlarna. Smält 1 tsk socker i en kastrull, tillsätt hackade pistagenötter och blanda. Låt pistaschmandlarna svalna en kort stund på bakplåtspapper. Värm oljan i en gryta eller panna och fritera den (torra) ruccolan tills den är knaprig. Detta tar ca 5 minuter; ruccolan krymper lite och blir lite knaprig.
  • 5
    Lägg betskivorna sida vid sida på två tallrikar och ringla två tredjedelar av vinägretten. Skär försiktigt burratabollen på mitten och lägg den ovanpå betskivorna. Strö stekt ruccola och krasse på ett dekorativt sätt ovanpå. Ringla över resten av vinägretten och strö över de karamelliserade pistagenötterna som garnering.