Buddha bowl med gurkmeja-/apelsindressing

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Buddha bowl med gurkmeja-/apelsindressing
Du kanske inte känner till benämningen “buddha bowl”, men i all sin enkelhet är det en skål full av goda grönsaker. De kan vara råa, ångkokade eller ugnsbakade. Rätten är enkel att göra och du kan variera den på många olika sätt. Vår variant innehåller bl.a. speltkorn som ger en skön mättnad och ugnsbakade morötter som ger en god sötma. Dessutom har vi även lagt till en kryddig hummus som ger rätten ett spännande och krämigt inslag. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 dl speltkorn, kokta
  • 50 g champinjoner, skurna i fjärdedelar och stekta i balsamvinäger
  • 2 dl rödkål, finskuren
  • 1 dl fänkål, finskuren
  • 1 dl spenat
  • 2 msk granatäppelkärnor
  • 4 soltorkade tomater, tärnade
Ugnsbakade morötter:
  • 2 morötter, diagonalt skivade
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk rosmarin, torkad
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 1 tsk salt
Hummus:
  • 1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
  • ½ zucchini, skalad och tärnad
  • 8 soltorkade tomater, tärnade
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 msk tahini
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ¼ tsk. rökt paprikapulver
  • salt och peppar
Gurkmeja-/apelsindressing:
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 msk tahini
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk agavesirap
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200 °C
  • 2
    Lägg de skivade morötterna på en plåt med bakplåtspapper
  • 3
    Vänd dem i olja, kryddor och salt Stek dem i ugnen i 25 minuter
  • 4
    Lägg alla ingredienser till hummusen i en matberedare
  • 5
    Kör till en slät och jämn konsistens Smaka av med salt och peppar
  • 6
    Koka speltkornen enligt anvisningarna på förpackningen
  • 7
    Vispa ihop alla ingredienser till dressingen Smaka av med salt och peppar
  • 8
    Lägg upp alla råa och tillagade grönsaker, kokta speltkorn och granatäppelkärnor i en skål
  • 9
    Lägg hummusen i mitten och servera dressingen till