Brytbullar med tranbär och valnötter

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Brytbullar med tranbär och valnötter
Mjuka och luftiga brytbullar med tranbär och valnötter passar utmärkt på brunchbordet eller till eftermiddagsfikan. Den varma gjutjärnspannan gräddar bullarna jämnt, där både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig luftig och mjuk. Receptet är utarbetat i samband med Grødgrisen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Deg:
  • 2,5 dl ljummen mjölk
  • 25 g jäst
  • 40 g florsocker
  • 1 ägg
  • 400 g vetemjöl
  • 100 g fullkornsmjöl
  • ½ tsk grovt salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 80 g mjukt smör (i tärningar)
  • 100 g torkade tranbär
  • 120 g valnötter, hackade (ev. rostade)
Dessutom:
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk pärlsocker
  • 1 liten handfull valnötter
  • Gör så här

  • 1
    Häll mjölken i en skål och lös upp jästen i den.
  • 2
    Tillsätt mjöl, florsocker, 1 ägg, kardemumma och salt och rör om.
  • 3
    Knåda degen tills den blir blank och smidig i maskin eller för hand.
  • 4
    Knåda in smöret i degen tills den är blank och slät.
  • 5
    Blanda in tranbär och hackade valnötter i degen.
  • 6
    Låt degen jäsa på en ljummen plats i 1,5 timme under en fuktig duk. Degen ska jäsa till ca dubbel storlek.
  • 7
    Forma 11 små bullar på vardera 90-100 g och låt dem jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
  • 8
    Sätt gjutjärnspannan på galler i ugnen och värm upp den till 210˚ grader.
  • 9
    Strö lite mjöl i den varma gjutjärnspannan och fördela bullarna i pannan.
  • 10
    Vispa ett ägg i en liten skål, pensla bullarna med äggmassan och strö över valnötter och pärlsocker.
  • 11
    Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna.
  • 12
    Låt bullarna svalna i pannan innan de delas. Servera bullarna direkt i pannan och ät dem ljumma som de är eller med smör.