Brödkrans fylld med spenat, kronärtskocka och ricotta

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Brödkrans fylld med spenat, kronärtskocka och ricotta
Perfekt att dela. Den här brödkransen fylld med spenat, kronärtskocka och ricotta har bakats i Le Creusets användbara Signature buffétgryta är full av smak och passar perfekt med alla typer av rätter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL DEGEN
  • 1 kopp ljummet vatten
  • 3 matskedar mjölk
  • 3 tsk torrjäst
  • 4 matskedar finkornigt strösocker
  • 360 g vetemjöl
  • 2 tsk vegetabilisk olja
TILL FYLLNINGEN
  • 400 g finhackad spenat eller mangold
  • 3–4 pressade vitlöksklyftor
  • 2 matskedar (30 ml) olivolja
  • 250 g färsk ricotta
  • 150 g fet getost med smak av vitlök och örter
  • Juice och zest från 1 citron
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • Två 280 g burkar med marinerade avrunna kronärtskockor
  • Ett ägg från frigående höns, vispat till pensling
  • Svarta sesam- eller svartkumminfrön att strö över
  • Havssalt att strö över
  • Gör så här

  • 1
    Värm upp vattnet och mjölken ihop tills det precis blivit varmt. Tillsätt jäst och finkornigt strösocker och rör ihop. Ställ åt sidan i fem minuter eller tills jästen aktiverats och börjat bubbla. Placera i en stor skål och gör en fördjupning i mitten. Tillsätt jästblandningen och oljan och rör för att blanda ihop ingredienserna till en deg. Slå ut på en lätt mjölad yta och knåda i 10 minuter tills den är smidig och elastisk. Placera i en lätt oljad skål, täck med en diskhandduk eller plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek i ungefär en timme.
  • 2
    Förbered under tiden din fyllning. Värm en stekpanna med olivolja på medeltemperatur. Lägg spenaten med den pressade vitlöken i pannan och låt den vissna. Tillaga tills spenaten precis vissnat och blivit ljust grön, ta den sedan åt sidan och låt svalna. När den svalnat, pressa ur allt överflödigt vatten ur spenaten. Lägg i en skål med ricotta, getost, citron, salt, peppar och 1 burk med hackade kronärtskockor (spara den andra burken till servering). Rör om noggrant för att blanda.
  • 3
    Förvärm ugnen till 220 °C. Slå tillbaka den jästa degen, forma och kavla ut på en mjölad yta till en stor cirkel som är ca 1–1,5 cm tjock. Placera i en 30 cm Signature buffégryta från Le Creuset. Degen ska precis överlappa kanterna när du har stoppat in sidorna för att täcka grytan. Använd en vass kniv för att ta bort överflödig deg. Placera fyllningen i en cirkel längs formens utsida, lämnar mitten helt öppen så att fyllningen skapar en kransformad ring närmast kanterna. Skär ut 8 lika stora triangulära kilar ur degen i mitten, precis som om du skar upp en pizza. Vik noggrant tillbaka trianglarna över fyllningen och nyp ihop för att fästa högst upp. Du kan vid det här stadiet behöva ställa tillbaka den i kylen om din deg har blivit för varm och vänta tills den har blivit lättare att hantera. Precis innan du ställer in den i ugnen, skåra degens kant, pensla med vispat ägg och toppa med sesam- eller svartkumminfrön.
  • 4
    Ställ in den i ugnen och sänk genast värmen till 200 °C. Grädda i 25–30 minuter, ta bort från ugnen och servera med resten av kronärtskockorna. Tillsätt lite olivolja eller en utsökt handgjord pesto med gröna örter.