Bröd med mozzarella, vitlök och gräslök

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
+10 +10
Bröd med mozzarella, vitlök och gräslök
De mest utsökta ostbröden som kan dras isär och avnjutas till exempel med en varm gryta, soppa eller en omgång tapas. När de kommer ut ur ugnen penslas de med en blandning av smält smör, olivolja, salt och vitlök och slutligen strös de generöst med hackad gräslök. Här bakas de i en buffétgryta (26 cm)
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 ½ dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 700 g vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl riven mozzarella (80 g)
Toppingen:
  • 25 g smör
  • ½ dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl hackad gräslök
  • 1½ tsk flingsalt
  • Gör så här

  • 1
    Häll vatten i en stor skål och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan salt, socker och olja och tillsätt mjöl lite i taget. Knåda degen tills den har en slät och mjuk konsistens. Det kan antingen göras med händerna eller i en mixer.
  • 2
    Täck degen med en fuktig duk och låt den jäsa i 45-60 minuter.
  • 3
    När degen jäst är det dags att forma små bullar. Knåda degen lite och forma sedan bollar på 60 g vardera. Pensla botten och sidorna av buffétgryta med olivolja och lägg bullarna tätt intill varandra. Börja med den mittersta bullen.
  • 4
    Täck med ett lock (eller en duk) och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.
  • 5
    Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
  • 6
    Grädda först bullarna i 15 minuter, ta sedan ut dem och strö över riven mozzarella och grädda dem sedan i ca 15 minuter till eller tills de är lätt gyllene. Håll ögonen öppna, eftersom varje ugn är unik.
  • 7
    Medan de är i ugnen, förbered toppingen. Smält smör i en liten gryta. Stäng av när det smält och tillsätt olivolja och pressad vitlök. Strö det över bullarna så fort de kommer ut ur ugnen och se till att alla bullar är täckta. När bullarna svalnat något, strö över flingsalt och till sist hackad gräslök.