Bönor i tomatsås (Gigantes Plaki)

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Bönor i tomatsås (Gigantes Plaki)
Den grekiska rätt Gigantes Plaki består av stora, bakade bönor i en kryddig tomatsås. Det är en perfekt tapasrätt, eftersom den enkelt kan delas mellan gästerna genom att doppa brödbitar i den kryddiga såsen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • Olja
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 ½ msk tomatpuré eller finhackade soltorkade tomater
  • 1 burk skalade tomater
  • 2 burkar smörbönor (limabönor), avrunna och sköljda
  • 1 liten knippe persilja, finhackad
  • 25 g fetaost
  • Salt och peppar
Till servering:
  • Bröd
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 ˚C.
  • 2
    Värm lite olja i en stekpanna och stek löken tills den är mjuk.
  • 3
    Tillsätt vitlök och lite salt, och stek kort. Tillsätt sedan oregano, paprikapulver och kanel. Stek kryddorna i några minuter.
  • 4
    Tillsätt tomatpuré och stek i ett par minuter. Tillsätt skalade tomater.
  • 5
    Tillsätt bönorna och sedan hälften av persiljan.
  • 6
    Lägg bönblandningen på två tapastallrikar och strö över fetaost. Stek i ugnen i 15 minuter.
  • 7
    Strö persilja över de färdiga bönorna och servera med bröd.