Bärkompott med vaniljkräm

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Bärkompott med vaniljkräm
Vi har moderniserat den klassiska desserten saftkräm med grädde. Kompotten med blandade bär läggs vackert upp i glas så att alla kan se den vackra färgen tillsammans med en silkeslen och fluffig vaniljkräm. En perfekt dessert när du får gäster eftersom de olika delarna kan förberedas dagen före. Receptet är framtaget i samarbete med Mette Elkjær.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 blad gelatin
  • 300 g blandade frysta bär (t.ex. jordgubbar, hallon, svarta vinbär)
  • 1 vaniljstång, delad på längden
  • ½ dl vatten
  • 115 g socker (delat i: 65 g och 50 g)
  • ½ pressad citron
  • 25 g majsstärkelse
  • 1 äggula
  • 4 dl mjölk
  • 1,25 dl vispgrädde
  • färska hallon
  • frystorkade hallon
  • vit choklad, flagor
  • Gör så här

  • 1
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur vaniljkornen ur en halv vaniljstång och lägg dem i en tjockbottnad gryta tillsammans med frysta bär, vatten, 65 g socker och citronsaft. Lägg även i den urgröpta, halva vaniljstången. Värm allt under omrörning tills kompotten är upptinad och sockret har löst upp sig.
  • 2
    Ta bort grytan från värmen och rör ner gelatinet i kompotten. Om det finns stora bär i kompotten kan du mosa dem med en gaffel eller stavmixer. Fördela kompotten i glasen och sätt dem på kylning.
  • 3
    Lägg vaniljkornen från den andra delen av vaniljstången, 50 g socker, majsstärkelse, äggula och 1 dl av mjölken i en skål och rör om tills allt är blandat. Häll de resterande 3 dl mjölk i en tjockbottnad gryta och låt koka upp. Häll i äggblandningen i grytan och vispa tills vaniljkrämen tjocknar.
  • 4
    Lägg vaniljkrämen i en skål och täck med plastfolie – folien ska ligga över krämen utan någon luft emellan, annars får den skinn. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar. Den kan även med fördel stå till dagen efter.
  • 5
    Vispa grädden fluffig och vispa krämen litegrand, vänd ihop dessa två. Fördela krämen i glasen och sätt dem på kylning i 1 timme. Till servering dekoreras varje glas med färska hallon, frystorkade hallon och flagor av vit choklad.