Aubergine med en vitlöks- och kumminvinägrett, feta och örter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Aubergine med en vitlöks- och kumminvinägrett, feta och örter
En enkel auberginerätt full av smak. Toppa den med en härlig vinägrett och servera den som en smakrik och god huvudrätt eller sidorätt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2–3 medelstora auberginer i tjocka skivor
  • 3 matskedar (45 ml) olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • 3 vitlöksklyftor, hela med skalet på
  • 1 matsked (15 ml) malen rostad kummin
  • 2 matskedar (30 ml) olivolja
  • Juice och zest från 1 citron
  • 100 g mjuk smulad fetaost
  • 80 g snabbpicklade rödlökar till servering
  • Bladpersilja och mynta, hackade till servering
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Lägg den skivade auberginen i en skål och tillsätt olivolja, salt och peppar så att det täcker skivorna jämt. Sprid ut skivorna och de hela vitlöksklyftorna jämt i en klassik 32 cm rektangulär ugnsform från Le Creuset.
  • 3
    Ställ in formen i ugnen i 15 minuter, ta sedan ut den, vänd på auberginen och ugnsrosta sedan i ytterligare 10–15 minuter. Ta sedan ut den ur ugnen. Om auberginen är gyllene på båda sidorna och mjuk är den klar. Ta bort de mjuka rostade vitlöksklyftorna från formen, lägg dem i en skål, avlägsna skalen och mosa dem med en gaffel tillsammans med kummin, resten av oljan och krydda efter smak med zest och juice från citron.
  • 4
    Ringla blandningen över auberginen och toppa med smulad feta, picklad rödlök och färska hackade örter innan servering.
  • 5
    För att snabbpickla rödlök, masserar du helt enkelt den skivade rödlöken i en skål i 10 sekunder (med hjälp av händerna) med juicen från en halv citron och en rejäl nypa salt.
  • 6
    Kockens tips: tillsätt en skvätt vatten och 30 g blandade örter i en mixer och mixa med kumminvinägretten så har du en härlig grön dressing.