Dela detta

En värld af smaker

Hos Le Creuset kan vi nästan inte få nog av färger – varken på våra produkter eller i maten. Kryddor och färska örter kan, förutom att ge din mat en vacker färg, även locka fram karaktär och få maten att smaka något extra.

Vi hoppas kunna inspirera dig att experimentera med rätter från hela världen, ge dem en nyans av lokala råvaror och på det hela taget sätta kulör på tillvaron i ditt kök. Upplev t.ex. en nordafrikansk stämning med en tagine, få fram extra saftighet och smak i dina kryddor genom att stöta dem i en mortel och tillaga dina råvaror i en panna eller gryta som matchar dina behov.

På den här sidan hittar du inspiration till och recept på smakrika rätter från hela världen. Tillsätt våra nya, heta produkter och få ut mer av dina kryddor, och hitta glädjen över den goda smaken tillsammans med oss. Väl bekomme!

Få ut det bästa av dina kryddor – och dina produkter

Värme får kryddornas aromer att utveckla sig och därför är det alltid en god idé att rosta kryddorna innan råvarorna tillsätts eller innan kryddorna stöts i en mortel. Kryddorna kan torrostas eller rostas i lite olja för att avge ännu mer smak. Dessutom har vi ett brett sortiment av grytor och pannor i olika material, storlekar och färger samt helt nya taginer och wokar:

Colour of Spices

Traktörpanna i stål
Stålpannan med tre skikt (stål, aluminium och stål) reagerar snabbt och effektivt på temperaturreglering. Stålpannan tål relativt hög värme. 2,9 l/24 cm med lock.

Traktörpanna med non-stick-beläggning
Traktörpannan i aluminium skiljer sig från både stål och gjutjärn genom sin PFOA- och PFOS-fria non-stick-beläggning. Den här traktörpannan är lämplig för tillagning utan eller med bara lite matfett. Pannan tål dock inte lika hög värme som stål och gjutjärn. 4,2 l/26 cm.

Traktörpanna i gjutjärn
Gjutjärn tål höga temperaturer och är därför perfekt för tillagning av råvaror som ska få en spröd och god stekyta. 28 cm – Cerise, Matte Black, Creme, Volcanic och Black.

Låg traktörgryta
Den låga traktörgrytan i gjutjärn är ett mellanting mellan en vanlig gjutjärnsgryta och en traktörpanna. Den låga grytan är lämplig för allt ifrån långkok till kokning av ris, och den låga kanten gör det ännu lättare att servera ur grytan. 3,4 l/24 cm – Cerise, Matte Black och Black.

Gjutjärnsgryta
Den traditionella gjutjärnsgrytan kan användas till i princip all matlagning från gryträtter, soppor och bakning till kokning av ris och pasta. En av de stora fördelarna med gjutjärn är att detta material utnyttjar värmen optimalt och fördelar den jämnt och effektivt i hela produkten, även upp längs sidorna, vilket ger mycket bättre matlagningsresultat. Samtidigt kan du spara energi genom att stänga av värmekällan och tillaga maten på eftervärmen. Gjutjärnsgrytan finns både rund och oval från 18 cm och ända upp till 40 cm. Grytan finns i Le Creusets 11 färger.

Tagine
Cerise-färgad tagine med emaljerad gjutjärnsbotten och koniskt lock i glaserat stengods. Under det koniska locket cirkulerar ånga och vätska så att saftigheten bevaras och den färdiga maträtten blir full av smak. Taginens botten kan användas separat och passar bra till stekning, som gryta och som eldfast ugnsform. De värmebeständiga egenskaperna i gjutjärnet bevarar värmen så att botten även är lämplig för servering. Den nya taginestorleken på 2,3 l/27 cm är lagom för 4 personer.

Toughened Non-Stick wok
Toughened Non-Stick-wok i aluminium och med två värmeavvisande handtag. De lutande sidorna fördelar ut värmen i hela pannan och det behövs endast en minimal mängd matfett vid tillagningen. Den starka Non-Stick-beläggningen på insidan gör det dessutom svårt att bränna maten, men enkelt att rengöra woken. Woken tål alla värmekällor inklusive ugn upp till 260 °C. PFOA- och PFOS-fri liksom Le Creusets övriga Toughened Non-Stick-produkter. Storleken på 6 l/32 cm är lagom för upp till 6 personer.

Se hela sortimentet

Genom att endast tillsätta en liten mängd vätska i din tagine kan du få fram massor av saftighet och smak i maten. Taginens botten kan dessutom användas separat och passar bra till stekning, som gryta och som eldfast ugnsform.

Recept: Få in det internationella köket i ditt eget kök

Prova en nordafrikansk dukkah, en grön thaicurry, en vegetarisk masala från Indien eller en mexikansk Chicken Gumbo. Eller vad sägs om energisnålt kryddigt ris eller pocherade päron till dessert? Bli inspirerad av Le Creuset-recept från hela världen.

Toughened non-stick

Extra krydda i tillvaron

Vi har valt ut en rad kryddor och örter som kan hjälpa till att framhäva smaken i maten, sätta färg på anrättningen, skapa större variation i maten och därmed en större glädje och njutning. Utöver att ge en doft- och smakupplevelse har många kryddor en rad hälsosamma egenskaper.

Chili
Chili finns i både färsk, torkad och mald form. Den färska chilin är att föredra då den är sprängfylld av C-vitamin. Den färska chilin utmanar smaklökarna och kan med fördel hettas upp i en panna – det mildrar styrkan. Chili innehåller ett aktivt ämne kallat capsaicin, vilket är det ämne som ger chilin sin styrka. Ju högre innehåll av capsaicin, desto starkare är chilin.

Ingefära
Ingefäran har sitt ursprung i Sydostasien och odlas särskilt i Indien och Kina. Ingefäran är utbredd i matlagning i hela världen. I Väst används ingefära mest i torkad form i kakor och andra bakverk. Torkad ingefära kan inte ersätta färsk då de två smakerna inte är särskilt lika varandra. Torkad ingefära är skarpare än färsk ingefära. Japanerna är särskilt tokiga i färsk ingefära – mest för att ingefära innehåller den femte grundsmaken, umami, som är en av grundstenarna i japansk matlagning.

Gurkmeja
Gurkmeja är en färgrik knöl som ger maten en vacker gul färg och samtidigt är ett hälsosamt inslag i matlagningen. Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter och används i Indien som en antiinflammatorisk läkeväxt. Dessutom är gurkmejan en av de viktigaste ingredienserna i curry.

Kardemummakapslar
Kardemummakapslar har en fantastisk smak av eukalyptus och citrus. I Indien används kryddan traditionellt i grytor, soppor, ris och bröd. Om du använder hela kardemummakapslar får du en bättre smak och fler hälsofrämjande effekter.

Om du har en mortel så använd den! Nystötta kryddor smakar nämligen mest. Det är både enkelt och snabbt att stöta sin egen kryddblandning.

Hela kryddor som kardemummakapslar, pepparkorn, muskotnöt och kanel håller smaken längre än stötta eller malda.