Bakning i gjutjärn

Världens bästa bröd

De flesta känner till grytbrödet som inte behöver knådas, och även om det har funnits i över 10 år kallas det, inte utan anledning, fortfarande för världens bästa bröd. Grytbröd bakat i en gjutjärnsgryta får ett saftigt inkråm med lufthål och en helt unik, spröd skorpa som inte går att motstå. Gjutjärnets speciella förmåga att uppnå och fördela den höga värmen jämnt är inte bara perfekt vid bakning av många olika sorters bröd i gryta, utan även till kakor, bullar och den klassiska franska desserten Tarte Tatin.

Le Creusets gjutjärnsgryta och buffégryta levereras med stålknopp som tål upp till 250℃ C i ugnen. Äldre gjutjärnsgrytor från Le Creuset har en värmebeständig fenolknopp som endast tål upp till 200o C i ugnen, men den här knoppen kan bytas ut mot en stålknopp när grytan ska användas i ugnen. Stålknoppen kan köpas separat.

Støbejern

Gjutjärnsgryta

Idén att baka i en gryta föddes i ett bageri i New York, där Jim Lahey introducerade det populära no-knead bread 2006. Världens bästa bröd kan varieras i det oändliga med olika frön, mjölsorter och gryn. Fördelen med att baka bröd i en gjutjärnsgryta är dels ångeffekten, och dels materialets förmåga att uppnå mycket höga temperaturer. Ångan som bildas i gjutjärnsgrytan när man använder lock fördröjer skorpbildningen på brödet vilket, tillsammans med den långa jästiden, utvecklar jäsprocessen, det luftiga inkråmet och den karakteristiska smaken. Samtidigt fördelar gjutjärn den höga värmen jämnt vilket ger brödet en inbjudande, spröd skorpa.

Grytbrödet är ett exempel på att brödbak inte behöver vara svårt och komplicerat. Med en gjutjärnsgryta får du fantastiska bakresultat med en minimal insats.

Støbejern

Buffégryta

Buffégrytan från Le Creuset lanserades redan på 80-talet, och sedan dess har fler och fler upptäckt grytans mångsidighet. Bräsering, gratinering och stekning är några av de givna användningsområdena, men den passar även bra till bakning eftersom den liksom andra gjutjärnsprodukter från Le Creuset kan användas i ugnen. Buffégrytans speciella form med de låga kanterna och den stora stekytan gör den perfekt till bakning av olika sorters matbröd och bullar.

Prova t.ex. nybakad focaccia eller saftiga kanelsnäckor.

Støbejern

Stekpanna med gjutjärnshandtag

Det är nog inte många som associerar en gjutjärnspanna med bakning. Inte desto mindre passar detta mångsidiga köksredskap utmärkt till detta ändamål. På samma sätt som grytan, bildar gjutjärnspannan en hård skorpa på bakverket som gör att fukten bevaras och inkråmet blir mjukt och saftigt.

Ge gjutjärnspannan nytt liv och prova en vit brownie med pistagenötter eller en smakrik och kryddig upside-down-tomatpaj.

Støbejern

Tarte Tatin

Tarte Tatin är en klassisk, fransk äppelpaj med karamelliserade äpplen, gräddad i ugnen med ett lock av smördeg på toppen som blir pajens botten då den vänds upp och ned när den är färdiggräddad. Enligt historien uppstod den populära desserten för första gången i ett franskt hotellkök som drevs av systrarna Tatin som ett tillfälligt kulinariskt experiment. Gästerna var så förtjusta i pajen att man fortsatte att servera den, och sedan dess har Tarte Tatin blivit världsberömd.

Idag finns den populära desserten i många olika varianter med bl.a. päron eller nektariner. Le Creusets Tarte Tatin-form är speciellt utformad för bakning av just den här pajen med sina praktiska vändhandtag och gjutjärnets unika förmåga att uppnå och fördela hög värme.